Field Strip Technology : Oleh CRKT

Tak lama yang lepas, ada masuk jenis-jenis pisau masa depan secara tak sengaja. Yang saya perasan pada mulanya, ada button lain macam sikit kat sebelah sisi. Pada mulanya, ingatkan ini adalah sistem lock pisau. Sekali kita pulas, nah. Terburai semua isinya. Apekebenda ni? Cuak wei! Takkan baru sekali pegang dah rosak?! sistem ini diperbuat oleh […]

Rekreasi luar bersama Covid-19: Manfaat atau musibah

PENULARAN wabak pandemik Covid-19 yang telah memasuki tahun kedua dan sedang memasuki gelombang keempat telah memberi impak signifikan kepada segenap masyarakat. Mengikut Ketua Perangkawan Negara, industri pelancongan yang melibatkan sektor pengangkutan dan penginapan adalah antara yang mengalami penyusutan tertinggi dan paling teruk terjejas. Arahan penjarakan sosial dan halangan perjalanan telah memberi kesan dan beban kepada penciptaan […]

TIPS: PENYELENGGARAAN PARANG TANTARI

GRIT BATU ASAHAN Grit batu asahan adalah tanda ukuran untuk kekasaran permukaan batu asahan tersebut. Makin tinggi nombor ‘grit’, semakin halus permukaan batu asahan. Lantas, menyebabkan ‘potensi’ tahap ketajaman akan lebih meningkat. Walaubagaimanapun, tidak terlupa pula kepada faktor ‘masa’. Semakin tinggi grit batu asahan, semakin banyak masa diperlukan untuk asahan itu membuahkan hasil. Parang Tantari […]

TIPS MEMILIH KHEMAH

1. SAIZ KHEMAH berapa besar baru boleh selesa? Kaedah yang sering digunakan oleh pengeluar khemah secara puratanya adalah dengan memberi istilah ‘1 Person Tent’, ‘4 person tent’ dan seterusnya kepada produk mereka. Istilah ini adalah secara kasar menunjukkan kesesuaian penggunaan khemah oleh berdasarkan kapasiti memadai maksima iaitu dari sudut ukuran (berbeza antara pengeluar) ‘bahu ke […]

APAKAH ITU PU RATING?

DEFINISI PU tu apa? Pencetus Ummah ke? Sebelum kita pergi lebih jauh, PU bermaksud polyutrethane, dan ianya berada didalam kelas bahan sintetik. Namun, apa kaitan PU dengan hal ini? Apa kaitan PU ni dengan bahan-bahan kegunaan kita macam khemah dan pakaian? PU ni adalah bahan yang di salut/sadur/tampal kepada fabrik /bahan untuk menambahkan kemampuan dan […]

LUDAH ULAR

KISAH BENAR! ini merupakan perkongsian berdasarkan jalan cerita yang berlaku pada masa terbaru ini. walaubagaimanapun, lokasi dan masa tepat disembunyikan dari perkongsian umum. PENAFIAN penulisan ini tidak mencerminkan pegangan core republic secara keseluruhan. ianya adalah perkongsian peribadi penulis berdasarkan perkongsian dan pemahaman semasa. DI TULIS OLEH: Badek Gonzalez

Mt Murud, Sarawak (27 April – 2 May 2018)

Ada apa dengan Gunung Murud? kalau jiwa kebal, jemput baca. post yang sedikit lebar. baru-baru ini, aku terjebak dengan ekspidisi Gunung Murud anjuran Core Adventure di bawah kelolaan Eddy bilamana aku membatalkan niat untuk ke Gunung Rinjani. ditambah lagi dengan hasutan si Bagak, pejam mata, kita pergi. perihal trip, Eddy siapkan. perihal tiket, si Bagak […]

Trans Noring – Edisi Tahun Baru (29 December 2017 – 4 Januari 2018)

Author: Joe Zul Pengenalan Gunung Anak Noring & Gunung Noring Timur Gunung Anak Noring (1,888.8 meter (6197 kaki) merupakan salah satu puncak yang terletak di daerah Dabong, dalam jajahan Kuala Krai, Kelantan. Di persekitaran gunung Anak Noring terdapat pelbagai spesies flora dan fauna termasuk spesies yang tidak terdapat di mana-mana tempat dan hanya terdapat di […]

Konservasi Gunung Yong Belar 2019 (27-28 April 2019)

KUMPULAN PENINJAU Sebuah kumpulan peninjau telah diwujudkan pada bulan November 2018 dengan kapasiti ahli seramai 10 orang. Bergerak dengan bantuan derma kenalan pendaki dan juga bukan pendaki, kumpulan peninjau ini telah pergi dengan tujuan pengumpulan data Kawasan bermasalah, eksperimen dengan teori ‘Subsoil Drainage System” di Kem Tudung Periuk, dan untuk membuat tanda setiap 50 meter bermula […]